Samenwerken in netwerken
Het stimuleren van samenwerking tussen (kennis)instellingen en andere publieke en private instanties is een veelvoorkomende manier om met de steeds groter wordende afhankelijkheid van (toepassing van) kennis in onze economie om te gaan. Individuen of individuele organisaties kunnen deze vaak niet hanteren; we hebben elkaar nodig. Samenwerking kan plaatsvinden in de vorm van het gezamenlijk uitvoeren van onderzoek of het ontwerpen en invulling geven aan onderwijskundige programma’s. Centraal staan in ieder geval altijd het delen van kennis en expertise en het onderzoeken van de mogelijkheden om die in nieuwe situaties toe te passen.
Ook in het onderwijs is samenwerken in netwerken meer regel dan uitzondering. Een goede netwerksamenwerking vraagt om wendbaarheid, gedeelde visie en belangen, resultaatgerichtheid en omgevingsbewustzijn van de samenwerkingspartners. Allemaal zaken die vanzelfsprekend klinken, maar waar veel professionals mee worstelen.
Voorbeelden uit de praktijk
Pesant stimuleert onderwijsinstellingen en hun ketenpartners in hun onderlinge samenwerking. Dat doen we in bestaande netwerkverbanden, maar we beschikken ook over de expertise om nieuwe netwerken te vormen. Cruciaal is dat samenwerken in netwerken niet alleen gaat om het verbinden met externe partners, maar juist ook om de interne verbinding in een organisatie.
Onze jarenlange ervaring met de begeleiding van verschillende vormen van netwerksamenwerking maakt dat wij erin slagen alle betrokkenen een blijvende inzet te laten realiseren. In onze aanpak zijn wij bovendien succesvol omdat:
- we focussen op waardencreatie voor alle betrokken partners;
- we bewust inzetten op de betekenis van partnerschap en wat dit werkelijk van deelnemers vraagt;
- we toekomstbestendige uitwisseling stimuleren door zicht te houden op wat wenselijk, noodzakelijk en uitvoerbaar is;
- we sturing geven vanuit de gewenste leermechanismen waarin en waarmee het netwerk opereert.
Pesant versterkt de kwaliteit van samenwerken in netwerken
Onze adviseurs zijn als programmaleider, coach of sparringpartner betrokken bij een aantal grote landelijke innovatienetwerken zoals: het Bèta Challenge Programma (BCP), Wetenschapsoriëntatie (WON) en Technasium. Ook zijn we betrokken bij een aantal regionale netwerken die samenwerken aan Sterk Techniek Onderwijs. Scholen en besturen doen een beroep op ons in de ontwikkeling van strategisch beleid, samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en voor het ontwerp van didactisch materiaal. Ook wij zoeken in deze ontwikkelingen naar relevante partners. Het ontwerp van doorlopende leerlijnen, loopbaanoriëntatie- en begeleiding en ontwikkeling van hybride leeromgevingen zijn bij ons altijd het resultaat van co-creatie.
Niet alleen stimuleren we samenwerking en creëren we een context waarin die optimaal kan plaatsvinden. We bieden maatwerk in training en opleiding. We monitoren ook de kwaliteit van de samenwerking in opdracht van onze partners. Daarbij beoordelen wij gezamenlijk nut en noodzaak voor een doorontwikkeling van een sterk (regionaal) samenwerkingsverband.