
Investeren in meesterschap, omdat de leraar (het) verschil maakt
Investeer nú in het ‘toerusten van elke leraar’
De leraar maakt het verschil in het aansluiten bij de ontwikkel- en leerbehoeften van de leerling. Zij willen leerlingen op maat bedienen, het eigenaarschap stimuleren, differentiëren en flexibiliteit bevorderen. Het is belangrijk dat zij ervaren dat zij hierin goed toegerust zijn. De continue veranderingen in onderwijs en samenleving, vragen om investeren in ontwikkeling van de leraar. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan is er een reële kans dat (jonge) professionals verloren gaan voor het onderwijs. Het kost scholen moeite om leraren nu en in de toekomst te blijven binden. Dit zet de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs verder onder druk. De leerling is daarvan de dupe.
Het actuele Nationaal Programma Onderwijs (NPO) kan een impuls betekenen voor de noodzakelijke investering in het meesterschap van de leraar. Veel scholen zoeken naar mogelijkheden om de incidentele middelen aan te wenden voor een duurzaam effect. Ook voor leraren is er behoefte aan maatwerk. Het team van Pesant realiseerde samen met Mariet Vrancken (expert onderwijs anders organiseren) een hybride programma dat daaraan beantwoordt.
Hybride programma: flexibiliteit voor de leraar
Structureel investeren in meesterschap begint bij het toepassen van interventies in de dagelijkse lespraktijk die hun effect bewezen hebben in de praktijk. Iedere leraar heeft behoefte aan concrete handvatten. Het aanbod is hybride:
- Een serie online modules, met oefenkansen en workshops, gecombineerd met life intervisie
- Interactie rond opdrachten en experimenten
- Tijd en plaats onafhankelijk leren en werken
- Delen van kennis en ervaring in een lerend netwerk
De belangrijkste succesfactoren van het hybride programma:
- Evidence based en informed professionaliseren, wetenschappelijk onderbouwd
- Op basis van heldere doelen
- Via de dynamiek van kennisdeling en co-creatie
- In een (online) lerend netwerk
- Flexibel instapmoment
Het programma sluit goed aan bij het NPO op de volgende onderdelen:
- Effectievere inzet van onderwijs om kennis en vaardigheden bij te spijkeren: vormen van instructie, leren van en met medeleerlingen, feedback
- Sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling van leerlingen: interventies gericht op het welbevinden van leerlingen in de onderwijsleersituatie
- Ontwikkeling van executieve functies van leerlingen: metacognitie en zelfregulerend leren, samenwerkend leren
- Faciliteiten en randvoorwaarden: toepassing van digitale middelen ter ondersteuning van het hybride leren en werken
Het aanbod
Wij bieden twee cursussen voor het lerarenteam in jouw school:
Cursus procesgericht (hybride) leren en werken
Cursus hybride leren en werken
Meer informatie
Wil je meer weten over een van deze programma’s? Wij vertellen je er graag over en geven je advies op maat over de aanpak in jouw school. Wij plannen graag een afspraak voor een oriënterend gesprek. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Ben je leraar of schoolleider en wil je meer weten over deze cursus voor het lerarenteam van jouw school?
Wij vertellen je graag meer.
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Mariet Vrancken
Mariet Vrancken is expert op het gebied van (onderwijs) ‘anders organiseren’; in je eigen les, in jouw team of schoolorganisatie als geheel. Zij verbindt (actuele) wetenschappelijke inzichten met de dagelijkse praktijk van professionals. Haar vermogen om te zien wat kinderen, jongeren en professionals nodig hebben en dat evidence informed te benaderen, leidde onder andere tot de start van De MET Leuven. Mariet begeleidt samen met haar collega’s van De Arena scholen o.a. in de implementatie van procesgericht leren en toepassing van blended leren.