Een nieuwe professionele norm passend in deze tijdgeest
Onze opdrachtgever Dunamare Onderwijsgroep verkent de manieren om te ontwikkelen naar meer wendbaarheid in het onderwijsdomein. Dat gebeurt intern en in de samenwerking met partners onder de noemer ‘werken aan wendbaarheid’ in het onderwijs. We verkennen de stappen die nodig zijn om te komen tot een nieuwe professionele norm die nodig is om een antwoord te hebben op complexe vragen in het onderwijsdomein.
Waarom een programma?
Continuïteit en kwaliteit van onderwijs zijn geen vanzelfsprekendheid. Het onderwijs moet zich blijven vernieuwen. Dat vraagt geïnspireerde en wendbare professionals. Dat is ook nodig, onder andere gezien het te grote verloop van leraren en het omvangrijke personeelstekort. Dunamare Onderwijsgroep wil werken aan een nieuw perspectief op over hoe in het onderwijs wordt samengewerkt, in een antwoord op de complexe opgaven in het onderwijsdomein. Een realistische norm die past bij deze tijdgeest. Om te komen tot deze nieuwe norm brengen we in het programma ‘Werken aan wendbaarheid’ wetenschappelijk en praktisch onderzoek op vier thema’s bij elkaar, in onderlinge samenhang. Er is sprake van investeren in professionalisering en kennisontwikkeling en introduceren van een nieuwe manier om goede voorbeelden uit de dagelijkse praktijk te delen.
Een fundamentele omslag in denken en doen
Dunamare Onderwijsgroep streeft samen met partners naar een fundamentele omslag in het denken over de opdracht van onderwijs nu en in de toekomst. Ook wil deze werkgever alternatieven verkennen die complementair zijn aan bijvoorbeeld de reguliere personeelsinzet en het – beleid. We zijn op zoek naar meer zelfsturend vermogen van professionals. Dat vraagt om een versterking van het professionele vermogen in het voorbereiden, verzorgen en evalueren van onderwijs, het reflecteren op de resultaten en het onderling delen van kennis en ervaring.
De belangrijke thema’s
1. Wat is de opdracht van onderwijs en (hoe) kunnen we die begrenzen?
2. Zijn de drijfveren en rollen van professionals (nog) verenigbaar met wat onderwijs in deze tijd vraagt?
3. Bestaat er een generatiekloof op de werkvloer? Hoe denken nieuwe en toekomstige generaties professionals over omgang in de school en hoe kunnen onderwijsorganisaties daaraan beantwoorden?
4. Welke patronen belemmeren veranderingen en wat voor interventies maken veranderingen mogelijk
Inzet van nieuwe technologie
We maken gebruik van een ontwikkelingsperspectief dat tegelijkertijd organisch en systemisch is. Op die manier onderzoeken we welke vormen van strategische sturing en begeleiding van ontwikkeling functioneel zijn om te komen tot wendbaar gedrag. We gaan aan de slag via een iteratief proces, waarin we streven naar continue ontwikkeling en vakbekwaamheid. Gebruiksvriendelijke technologie ondersteunt deze werkwijze. Er is een stuurgroep voor onderlinge uitwisseling en bijstelling. Zo kunnen we versnelling bereiken in het ontwikkelen van steeds concretere resultaten.
Geïnteresseerd?
Ben je geïnteresseerd in dit programma en onze aanpak?
Wij willen je graag meer vertellen hierover. Neem dan contact met ons op.