Christien Kock
|
06 - 23 32 16 63 |
|
ckock@pesant.nl |
|
Met de subsidieregeling Sterk Techniekonderwijs investeert het kabinet de komende drie jaar 100 miljoen euro om het tekort aan technisch geschoold personeel terug te dringen en de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. De scholen voor voortgezet onderwijs uit de Noordelijke Drechtsteden bundelen met het mbo en het bedrijfsleven de krachten voor de ontwikkeling van sterk techniekonderwijs in de regio.
De stuurgroep STO Noordelijke Drechtsteden heeft Pesant gevraagd om in de fase van planvorming, voorbereiding en uitvoering de rol van projectleider en procesbegeleider voor haar rekening te nemen.
Het succes van de realisatie van sterk techniekonderwijs (binnen het vmbo) is het best geborgd met een ‘inclusieve aanpak’. Daarmee bedoelen we dat de aandacht voor techniek en technologie structureel geïntegreerd is in het onderwijsprogramma van leerlingen.
In deze casus onderscheiden we 4 fasen: planvorming, voorbereiding, uitvoering en evaluatie.
In de planvormingsfase was onze inzet erop gericht om samen met de partners van Drechtsteden een onderbouwde aanvraag tot stand te brengen voor middelen die tot 2023 nodig zijn om de ambities in de regio te realiseren. Vanuit de visie zijn drie programmalijnen beschreven waarop wordt ingezet: de kwaliteit van de beroepsbeeldvorming; de kwaliteit van het onderwijs en de kwaliteit van de professional voor de klas.
Tijdens de voorbereidende fase ondersteunen we de stuurgroep bij de inrichting van een proces- en projectorganisatie voor Sterk Techniekonderwijs in de regio. Onze inzet is erop gericht om samen met de partners op basis van het activiteitenplan prioriteiten te stellen, professionals uit onderwijs en bedrijfsleven daaraan te verbinden en een tijdpad uit te zetten.
Nu de subsidie is toegekend start per januari 2020 officieel de uitvoering van het STO-activiteitenplan. Tijdens deze fase ondersteunen we de (interne) projectleider en de stuurgroep bij de uitvoering van het proces- en de projectorganisatie. We treden op als sparringpartner en coach. Daarnaast nemen we een aantal praktische zaken uit handen, zoals het organiseren van (werk-) bijeenkomsten, inhoudelijke sessies en vergaderingen.
Ieder jaar vindt een uitgebreide evaluatie plaats. Er wordt een systeem ontwikkeld voor het monitoren van resultaten en de effecten van ingezette ontwikkelingen en activiteiten. Daarnaast vindt ook de jaarlijkse verantwoording plaats richting het ministerie van OCW.
De intensiteit van de samenwerking met onze opdrachtgever(s) is van cruciaal belang voor het welslagen van dit project. Korte lijnen met de penvoerder, programmaleider en projectcoördinatoren maken dat we snel en effectief kunnen schakelen en goed kunnen sturen op te realiseren opbrengsten. Tijdens structureel overleg met de stuurgroep worden aanpak, strategie en stand van zaken telkens opnieuw onder de loep genomen. Tijdens inspiratiesessies en werkbijeenkomsten werken docenten(teams) en bedrijvenpartners samen aan de realisatie van gestelde doelen. Een project waarbij je mensen ziet groeien en waar je zelf energie van krijgt!
Deel |
|