Christien Kock
|
06 - 23 32 16 63 |
|
ckock@pesant.nl |
|
Het Bèta Challenge programma is een initiatief vanuit het veld. Ontstaan omdat schoolleiders en docenten uit het vo een inhoudelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen om de leerling betekenisvol voor te bereiden op de toekomst. Succesvol omdat partners uit mbo en bedrijfsleven dat gevoel delen en de verantwoordelijkheid pakken.
Kenmerkend voor het Bèta Challenge programma is de projectmatige aanpak, het werken aan realistische vragen over de toepassing van technologie en de ontwikkeling van arbeidsmarktidentiteit (LOB). Flexibiliteit, contextrijk onderwijs, denken in breed geformuleerde, doorstroomrelevante vaardigheden, houdingsaspecten en responsiviteit vormen de kern. Het onderwijsconcept voorziet in een op technologie georiënteerde doorlopende leerweg mavo-mbo met een mogelijk vervolg in het hbo.
De ambitie van het netwerk is het vergroten van de belangstelling van de leerlingen in de technologie en techniek met als uiteindelijk resultaat het verhogen van de instroom in de techn(olog)ische mbo-opleidingen en een verhoogde uitstroom naar de techn(olog)ische arbeidsmarkt.
De scholen van Bèta Challenge en het consortium zetten de expertise van Pesant in om deze ambitie te realiseren. Onze adviseurs vormen het programmabureau van Bèta Challenge en zijn partner op strategisch, tactisch en operationeel niveau voor de netwerkorganisatie, scholen en teams, individuele professionals en externen. We vervullen de rol van projectleider, adviseur, aanjager en coach.
We stimuleren het ontwerp en toepassen van een inclusieve aanpak. Dit betekent dat er sprake is van een wezenlijke vernieuwing van het kerncurriculum zoals met Bèta Challenge. Voor een inclusieve aanpak is ondernemerschap nodig, durf om grenzen van bestaande systemen op te rekken en veel flexibiliteit van leraren en schoolleiders omdat zij zelf de ontwerpers zijn van het onderwijs in plaats van dat zij afgaan op bestaande methoden.
We bouwen met scholen, bedrijven en instellingen nieuwe netwerken en we versterken de kwaliteit van bestaande samenwerkingsverbanden. Essentiele ingrediënten voor onze sterke netwerken: gezamenlijke kwaliteitszorg, professionalisering, ontwikkelen van tools en materialen (opdrachten), netwerkactiviteiten die het delen van kennis en ervaring bevordert op alle niveaus; leerlingen, leraren, schoolleiders en zowel intern als met externe partnerorganisaties.
We werken in het Bèta Challenge programma samen met diverse professionals binnen en buiten de onderwijsketen, op verschillende niveaus. We doen dat in diverse vormen, door het hele land en met uiteenlopende thema’s die allen terug te voeren zijn op betekenisvol onderwijs ontwikkelen voor leerlingen. Al deze betrokken mensen hebben een ding gemeen: het lef en de drive om zich hiervoor in te zetten. Om vernieuwend bezig te zijn, te experimenteren, het niet precies te weten maar in te zetten op verbetering van de kwaliteit en daarbij ook naar zichzelf kijken. Wat een inspirerende club om mee samen te werken!
Deel |
|