BLOG | Jij wilt toch ook positief opvallen?

8 april 2019
Marjolijn Geerts

Mijn collega’s en ik lezen jaarlijks honderden brieven en cv’s. Daar zitten pareltjes tussen; prachtig vormgegeven en goed geschreven. Die vallen in positieve zin op. Dat wil niet zeggen dat zo’n briefschrijver ook de gedroomde kandidaat is, maar een goede brief en een helder cv werken in ieder geval niet tégen je. Het gebeurt echter ook dat sterke kandidaten opvallen omdat ze nietszeggende brieven en rommelige cv’s opsturen. Dat klinkt een beetje naar, maar we zien helaas nog regelmatig slechte voorbeelden. Cv’s met veel irrelevante gegevens, brieven waar geen motivatie of ambitie uit spreekt, beide met spel-, type- en opmaakfouten.

Op internet zijn legio tips te vinden voor wat een cv moet bevatten en hoe je een brief goed opbouwt. Wij hebben daar ook onze ideeën over. Die delen we graag met je. Zodat jij meer kans maakt en ons werk nóg leuker wordt. In dit blog lees je do’s en don’ts voor je cv. Het lijken misschien open deuren, maar écht: heel veel cv’s kunnen op deze punten nog sterk verbeterd worden.

Een goed cv…

  • Heeft de volgende opbouw: personalia, werkervaring, opleidingen. Je meest recente werkervaring en opleiding staan bovenaan. Hanteer dus de omgekeerde chronologische volgorde.
  • Bevat alleen hobby’s als deze iets toevoegen over wie je bent. Opvallend veel mensen houden van lekker eten, lezen, fotograferen en naar de bioscoop gaan. Daar is niks mis mee natuurlijk, maar het zegt weinig over je persoonlijkheid of je onderwijskundige kwaliteiten.
  • Hoeft niet alles te bevatten wat je ooit gedaan hebt. Was je op je zestiende vakkenvuller in een supermarkt? Dat hoeven we niet te weten als je locatiedirecteur wilt worden. Als het in het sollicitatiegesprek toch relevant blijkt dat je als tiener al een harde werker was, dan kun je dit op dat moment altijd nog vertellen.
  • Is toegespitst op de functie die je ambieert. Lees in de profielschets goed waar een school naar op zoek is en geef voorbeelden die daaraan beantwoorden. Heeft een school een innovatieve leider nodig en heb jij onderwijskundige vernieuwingen doorgevoerd in je huidige functie? Benoem die dan kort en krachtig.
  • Ziet er verzorgd uit. Als je zelf niet sterk bent in opmaken van het document, vraag dan iemand in je omgeving om je te helpen. Het werkt storend als je bladspiegel er onrustig uitziet, bijvoorbeeld door verschillen in regelafstand of teveel kleurgebruik.
  • Bevat een foto die professionaliteit uitstraalt. Die vakantiefoto met de hond waar je zo leuk op staat, is echt niet geschikt. Een overbelichte selfie ook niet. Geef ofwel één keer geld uit aan een professionele foto of laat ’m achterwege.

Voldoet je cv aan bovenstaande punten, maar betwijfel je toch of hij goed genoeg is om positief op te vallen? Wij geven je graag gerichte feedback tegen een kleine vergoeding. Neem contact op met mij of secretariaat@pesant.nl als je hier meer over wilt weten. En houd mijn LinkedIn-pagina in de gaten. Volgende week geven we suggesties voor een goede brief.